Vad är aquascaping? Kort sagt är det en nisch inom akvariehobbyn där man bygger upp ett vackert landskap med stenar, rötter och levande växter i akvariet. Man skulle kunna säga att det är en konstform. I en aquascape är inredningen ofta viktigare än fiskarna, fokus ligger på att göra akvariet estetiskt tilltalande, skapa en illusion av djup och ge en naturlig känsla med frodiga växter, noggrant placerade rötter och stenar. Fiskarna är bara den sista detaljen som ger liv och rörelse åt akvariet.
Aquascaping har sitt ursprung i Japan hos en man vid namn Takashi Amano, en naturfotograf som på 80 och 90-talen blev känd för sina akvarium i en stil som han kallade ”Nature aquarium”. Han ville att akvarierna skulle spegla naturen, med inspiration främst från de Japanska skogarna, och få människor att uppskatta det vackra i ett naturligt akvarium där både fiskar och växter trivs.
Det utvecklades till det som nu kallas aquascaping. Många som är kända för sina aquascapes idag har tidigare besökt Japan och Amano när han var i livet, och blivit undervisade i konsten att inreda akvarium.
Takashi Amano grundade det nu världskända märket ADA – Aqua Design Amano, som säljer exklusiva tillbehör till akvarium. ADA är också huvudsponsor och grundare av tävlingen IAPLC – International Aquatic Plants Layout Contest, där aquascapers från hela världen varje år skickar in bilder och tävlar om vem som har det vackraste akvariet.
Det har uppkommit många olika stilar och begrepp inom aquascaping, t.ex hardscape – det hårda; rötter och stenar, rescape – att möblera om i akvariet, soil/aquasoil – ett näringsrikt substrat av bränd vulkanlera som hjälper växterna att trivas och skapar en gynnsam miljö i akvariet, Iwagumi – en stil där stenarna är i fokus, är några ord som är bra att känna till.
Hur Du Lyckas Med Din Aquacsape
För att skapa en aquascape är det några saker som kan vara viktiga att tänka och förbereda sig på:
Kostnad. För att lyckas med det som gör en aquascape till mer än ett vanligt akvarium krävs att man köper material och teknik av bra kvalitet. Den bästa utrustningen är såklart ofta dyrare än standardutbudet. Det finns ett särskilt sorts glas som är helt ”rent” från metaller som ofta används inom aquascaping. Det är mer genomskinligt utan någon blå/grön ton och kallas Optiwhite.
Teknik. För att få en frisk aquascape behöver man ett bra reningsverk. Ett överdimensionerat filter hjälper till att hålla vattnet kristallklart och skapa en bra miljö för goda bakterier, så det är bäst att köpa ett stort ytterfilter som kan hålla din aquascape ren och frisk. Trycksatt koldioxid är något som brukar tillsättas för att hjälpa växterna att ta upp näring och växa bättre, då har man en co2-tub och slang med en diffusor i akvariet som släpper ut fina koldioxidbubblor som löses upp i vattnet och höjer halten co2. Det finns färdiga kit att köpa med allt som behövs, man kan också använda en sodastreamflaska och köpa en adapter till regulatorn så blir det billigare och smidigare att byta ut flaskan när den är tom. Ofta räcker inte t.ex den lampan som följer med när man köper ett vanligt akvarium, utan för de mer krävande växterna kan man behöva komplettera med en extra LED-ramp eller byta ut belysningen till en som är utformad för akvarieväxter.
Bottensubstrat. När det kommer till bottenmaterial så är soil/aquasoil, det absolut bästa för växternas tillväxt och en frisk bakteriekultur. Det är små runda kulor av lera som inte löser upp sig i vattnet utan kan användas direkt som ett komplett substrat. De är lätta och inte helt hårda, det går att krossa en bit mellan fingrarna. Tack vare det kan växterna enkelt skicka ner sina rötter i det och ta upp näring. Eftersom aquasoil är poröst så blir det naturlig cirkulation och syresättning, så goda bakterier har mycket yta att växa på vilket bidrar till en frisk botten där skräpet bryts ner och blir till näring till växterna.
Hardscape. Att välja rätt material är viktigt, rötter och stenar är akvariets ryggrad och grunden för en bra aquascape. Det finns olika sorters stenar och rötter att välja mellan i djuraffärerna, att inte blanda olika sorter och färger brukar vara snyggast. Håll dig till en sorts sten och ett träslag så känns det sammanhängande och ser naturligt ut. Köp gärna lite för mycket så du har mycket att välja mellan och leka med när du ska bygga din hardscape. Tänk också på att det kan krävas ganska stora rötter och stenar för att skapa det dramatiska intrycket och djupet du är ute efter. Att plocka hardscape utifrån kan vara ett alternativ om man vill ha större rötter eller stenar som inte kostar skjortan i djuraffären. Man ska vara väldigt försiktig dock, rötter måste vara från hårda träslag som inte är giftiga att ha i akvarium, helt döda, torra och fria från bark eftersom det annars ruttnar snabbt och förorenar vattnet. Stenar brukar det räcka med att man tvättar noggrant och kontrollerar att de inte innehåller metaller eller kalk som påverkar vattenvärdena. Det är alltid säkrast att köpa från akvariebutiker och ofta är materialen där mycket snyggare än de i skogen.
Växter. Friska växter är såklart väldigt viktigt i en aquascape men att få dem att trivas kan vara lite knepigt. Först måste man välja växter som passar en själv. Har man inte ett co2-system och bra LED-lampor bör man välja lättskötta växter, undvik t.ex bottentäckare och många röda växter. Vill man inte spendera tid varje vecka med att ansa växter finns det sådana som växer långsamt och inte breder ut sig så mycket. Sen måste man komma ihåg att växter också behöver äta, vissa tar all näring de behöver via rötterna och behöver inget mer än att vara planterade i soil. De flesta tar dock näring från både rötterna och bladen så de vill ha flytande näring också, och då finns det två olika sorters näring. Micro och Macro. Micro är ämnen som finns i små mängder i vattnet tex spårämnen av metaller och mineraler som i det vilda förs med i sediment från olika bergarter. Det är alltid bra att dosera Micronäring i akvariet även om man bara har lätta växter eftersom det mesta filtreras bort i reningsverken. Macro är det som bildas naturligt i vattnet av skräp och fiskbajs som bryts ned, vilket är det växterna tar upp mest av. Det behöver man bara tillsätta om man har väldigt mycket växter som käkar upp mer än fiskarna hinner producera eller om man använder trycksatt co2 vilket får växterna att ta upp näring mycket snabbare. Oftast behövs båda i en aquascape.
Alger. Alger är en naturlig del av alla akvarium, det är nästan omöjligt att ha ett 100% algfritt akvarium. Det kan dock vara svårt att hitta en balans där växter trivs men inte alger. Om växterna inte trivs eller det är för mycket näring i vattnet så tar alger upp den näringen istället. Alger kan dra nytta av ljuset längre än växternas fotoperiod, så har man lampan på för länge blir det snabbt alger. Det kan också bli alger om det är brist på något näringsämne, eftersom växterna då inte trivs och kan ta upp resten av näringen.
Tålamod. Eftersom en aquascape till stor del förlitar sig på levande växter kan det ta flera månader av underhåll innan växterna har fyllt ut och ser ut som du föreställde dig. Det är också något av det fina i hobbyn, att se sitt akvarium utvecklas under lång tid kan vara väldigt givande och lärorikt. Om man är för ivrig och t.ex inte startar upp akvariet och låter bakteriekulturen etableras innan fiskar kommer i kan man få mycket problem med alger, sjuka fiskar och fula växter vilket bara leder till mer jobb och ett tråkigt akvarium.
Erfarenhet. Att skapa en snygg aquascape är konstform. Det kan ta många försök och misslyckanden innan man skapar något man är nöjd med, och många år innan man vågar kalla sig för en aquascaper. Visst finns det regler man kan följa, genvägar och tips för att lära sig snabbare, men i grund och botten finns det inget som slår erfarenhet. Var inte rädd för att misslyckas, det är så man lär sig!
Tips.
Här är några inredningsknep för att skapa en snygg aquascape:
– Golden ratio. Som i fotografering är det effektfullt att ha en fokuspunkt ungefär 2/3 in i akvariet, t.ex en stor sten, rot, en dal eller höjd, avvikande växt, osv. Symmetri är något man gärna undviker för att det ska kännas naturligt.
– Kontraster. Det är snyggt att ha olika strukturer och skapa kontraster med färg och ljus. T.ex en ljus bakgrund och mörkt substrat, skuggor från stora rötter eller stenar, olika former och nyanser av växter.
– Djup. Få akvariet att se större ut genom att välja små men många fiskar, bygg upp höjd längre bak i akvariet, en slingrande stig av sand som smalnar av bakåt, stor hardscape längre fram och smått längst bak.
–Modifikationer. Våga ta en såg och modifiera rötterna så de passar in med resten och inget sticker ut åt fel håll. Slå sönder en sten för att få mindre bitar i samma färg för att fylla ut och skapa ojämnheter. Limma ihop bitar med hjälp av superlim (måste vara cyanoakrylat) och en liten tuss bomull eller hushållspapper, antingen för stabilitet eller för att skapa en snyggare form på din hardscape.
– Mossa. I nästan alla aquascapes används mossa på hardscapen för att mjuka upp där det inte går att plantera växter och för att det ska se naturligt och åldrat ut. Knyt fast med tråd eller limma med superlim och klipp den ofta så blir den tät och fluffig.
–Flow. För att det ska se naturligt ut är det snyggt att hardscapen följer samma linjer så att ögat dras från en fokuspunkt till nästa utan avbrott. Det vanligaste är triangulära aquascapes, antingen att växter och hardscape byggs upp högt på ena sidan och blir lägre mot andra sidan eller en triangel på varje sida med en stig i mitten. Titta även om stenarna har revor eller vener som kan arrangeras så de pekar mot samma punkt. De små detaljerna gör stor skillnad i slutändan.
–Feedback. Var inte rädd att fråga om åsikter och råd från andra aquascapers, ibland blir man hemmablind och har svårt att hitta var problemet är. Skicka en bild på din aquascape till mig på info@akvarin.se så kan jag ge tips på hur du kan förbättra det.